26 Μαρ 2012

Γιορτή 25ης Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τους Έλληνες. Γιορτή θρησκευτική και γιορτή εθνική. Σαν τη μέρα αυτή, εδώ και 2000 περίπου χρόνια, ο Άγγελος Γαβριήλ, μ’ένα λευκό κρίνο στο χέρι του, παρουσιάστηκε στην Παναγία και της έφερε το μεγάλο μήνυμα, πως θα γεννήσει το Χριστό , το Σωτήρα του κόσμου.
Αλλά και σαν τη μέρα αυτή το 1821 οι Έλληνες ορκίστηκαν στην Αγία Λαύρα «Ελευθερία ή Θάνατος». Τετρακόσια χρόνια η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους. Έτσι, την παραμονή της 25ης Μαρτίου το σχολείο μας, σημαιοστολισμένο, γέμισε από τσολιάδες, ήρωες τις επανάστασης, Ελληνοπούλες και Σουλιωτοπούλες.


Τα παιδιά μας ήταν πανέτοιμα για την γιορτούλα που διοργανώθηκε για να τιμήσουμε την επέτειο της απελευθέρωσης.

Η γιορτή ξεκίνησε με τον Άγγελο Γαβριήλ-Ρίκι που με περισσή γλυκύτητα παρέδωσε τον κρίνο στην Παναγία-Ραφαηλία και της μετέφερε την χαρμόσυνη είδηση ότι θα γεννήσει το Χριστό. 
Ακολούθησαν ποιήματα και τραγούδια και θεατρικά, στα οποία τα παιδιά απέδωσαν άψογα τους ρόλους τους, ενσαρκώνοντας διάφορους ήρωες και ηρωίδες της Ελλάδας.
Η γιορτή έκλεισε με τον χορό του Ζαλόγγου. Οι Σουλιώτισσες μαζί με τα μικρά τους Σουλιωτόπουλα χόρεψαν τον τελευταίο χορό και έπεσαν από τον βράχο για να γλυτώσουν από τα χέρια των εχθρών.

Η Ελλάδα όμως παρέμεινε ζωντανή.
Ο Εθνικός Ύμνος επισφράγισε το τέλος της υπέροχης γιορτής, όπου τα παιδιά με πολλή περηφάνια τραγούδησαν. 
Το πρωί της 25ης Μαρτίου οι μαθητές του ειδικού σχολείου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Νομαρχίας για να παρελάσουν. Με τις ομοιόμορφες στολές τους, το μπλε και το άσπρο, τα χρώματα της πατρίδας μας, έλαμπαν από χαρά και περηφάνια.


Κρατώντας Ελληνικές σημαίες παρέλασαν μπροστά στον κόσμο και δέχτηκαν τα πιο θερμά και δυνατά χειροκροτήματα. Μπράβο στα παιδιά μας.Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και πολλές ευχές.