22 Νοε 2013

17 Νοέμβρη

Για την ημέρα της "17 Νοέμβρη" φέτος επιλέξαμε να παίξουμε κουκλοθέατρο! Ξεκινήσαμε με μια απλή εξιστόρηση του χρονικού του |Πολυτεχνείου και στη συνέχεια δάσκαλοι και παιδιά παίξαμε κουκλοθέατρο τη διασκευή του παραμυθιού "ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ" της Σοφίας Ζαραμπούκα ( ολόκληρη η διασκευή στο διαβάστε περισσότερα). Κλείνοντας τη γιορτή μας φτιάξαμε αφίσα με το σύνθημα "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία".

 
 
 
 
 
 
 
 
Στο δάσος
(διασκευή για κουκλοθέατρο
του ομώνυμου παραμυθιού
της Σοφίας Ζαραμπούκα)
 
Αφηγητής: Μια φορά κι έναν καιρό σ’ένα δάσος μακρινό τα ζώα ζούσαν ήρεμα κι ευτυχισμένα.Μερικές φορές όμως –όπως είναι φυσικό- είχαν και τις διαφωνίες τους και πού και πού μάλωναν και λιγάκι. Έτσι έγινε λοιπόν και εκείνη την ημέρα….
1η ΣΚΗΝΗ
Ελάφι :  Σοφή μου Κουκουβάγια βοήθησέ με… Το λιοντάρι προσπάθησε να με φάει.
Λιοντάρι: Μα πεινάω! Κάτι πρέπει να φάω και εγώ ο καημένος….
Κουκουβάγια: Μήπως να δοκιμάσεις να φας κατι άλλο; Αν συνεχώς ενοχλείς τα ζώα του δάσους κανένα δεν θα σε θέλει για φίλο του.
Λιοντάρι: Αν και μου είναι πολύ δύσκολο….θα προσπαθήσω να φάω κάτι άλλο. Πάω να βρω κανένα χορταράκι να χορτάσω την πείνα μου.
Αφηγητής: Αφού η Κουκουβάγια για ακόμη μια φορά έδωσε τη λύση, τα ζώα του δάσους στις επόμενες εκλογές την επέλεξαν για αρχηγό τους. Κάθε φορά λοιπόν που υπήρχε κάποιο πρόβλημα μαζεύονταν όλα τα ζώα για να συζητήσουν και να βρουν μια λύση έχοντας και την Κουκουβάγια δίπλα τους σαν σοφό συμβουλάτορα.
2η ΣΚΗΝΗ
Κουκουβάγια: Ησυχία! Ησυχία παρακαλώ!Ποιος θέλει να μιλήσει;
Αρκούδα:Εγώ σοφή μου κουκουβάγια…Τη νύχτα ακούνται κάτι περίεργοι θόρυβοι και βλέπω σκιές να κινούνται πίσω από τα δέντρα από την άλλη πλευρά του ποταμού. Τα μικρά μου αρκουδάκια τρομάζουν και δεν μπορούν να κοιμηθούν.
Ποντικίνα:  Κι εμείς είμαστε κρυμμένοι στην τρύπα μας και φοβόμαστε να βγούμε έξω!
Ελάφι: Χτες το βράδυ στο φως του φεγγαριού είδαμε κυνηγούς στην απέναντι όχθη του ποταμού. Προσπαθούσαν με πέτρες και ξύλα να φτιάξουν μια γέφυρα για να περάσουν το ποτάμι και να έρθουν εδώ και να μας κυνηγήσουν.
Ποντικίνα: ΩΩΩΩΩΩΩΩ!Τότε κινδυνεύουμε όλοι!
Λιοντάρι: Μην πανικοβάλλεστε κάτι θα βρούμε να κάνουμε!
Κουκουβάγια:  Έχω μια ιδέα….Θα σας πω με ποιον τρόπο μπορούμε να διώξουμε τους κηνυγούς. Είναι εδώ οι ελέφαντες;
Ελέφαντας: Εδώ είμαστε κουκουβάγια…
Κουκουβάγια:  Το σχέδιο είναι απλό.Φωνάξτε όλους του ελέφαντες του δάσους μπείτε ο ένας δίπλα στον άλλο κοντά στο ποτάμι,γεμίστε τις προβοσκίδες σας με νερό και μόλις δείτε τους κηνυγούς φφρρρρρρ καταβρέξτε τους…
Ελέφαντας: Καλή η ιδέα σου! Έτσι κι αλλιώς εμείς οι ελέφαντες  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΙ!!!
Αφηγητής: Ο ελέφαντας ενθουσιασμένος μάζεψε όλους τους άλλους ελέφαντες πλάι στο ποτάμι. Τους είπε το σχέδιο της κουκουβάγιας. Μόλις εμφανίστηκαν οι κυνηγοί οι ελέφαντες με γεμάτες τις προβοσκίδες, τους έδιωξαν. Το σχέδιο πέτυχε. Οι κυνηγοί το έβαλαν στα πόδια. Οι ελέφαντες ήταν νικητές.
3η ΣΚΗΝΗ
Ελέφαντας: Είμαστε μεγάλοι και δυνατοί. Γιατί να μην είναι λοιπόν κάποιος από εμάς αρχηγός;
Ελέφαντας 2: Αφού αρχηγός μας είναι η κουκουβάγια!
Ελέφαντας:Πιάστε τότε την κουκουβάγια και κλείστε την στη φυλακή! Εγώ θα είμαι ο αρχηγός από δω και πέρα!
Αφηγητής: Οι ελέφαντες λοιπόν έπιασαν με τις μεγάλες προβοσκίδες τους την ευάλωτη και απροστάτευτη κουκουβάγια και την έκλεισαν στη φυλακή.
Τελικά ο ελέφαντας έγινε με το ζόρι αρχηγός. Όμως τα ζωάκια μας δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένα. Ο ελέφαντας ήταν δυνατός αλλά πολύ αυστηρός.
4η ΣΚΗΝΗ
Ελέφαντας: Απαγορεύεται να μιλάτε ελεύθερα!
Απαγορεύονται οι βόλτες!
Απαγορεύονται τα βιβλία!
Απαγορεύονται τα τραγούδια!Απαγορεύονται οι παρέες!
Αρκούδα: Δε σε θέλουμε για αρχηγό! Είσαι τύραννος!
Ελέφαντας: Κλείστε την αρκούδα στη φυλακή. Από δω και πέρα όποιος μου αντιμιλάει θα μπαίνει στη φυλακή!
Αφηγητής: Πολλά ζώα δεν άντεξαν αυτή την τυραννία και αποφάσισαν να φύγουν από το δάσος.Τα υπόλοιπα ζώα αποφάσισαν να αντιδράσουν. Μαζεύτηκαν λοιπόν στο ξέφωτο του δάσους και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα.
5η ΣΚΗΝΗ
Ελάφι: Κάτω η χούντα!
Ποντίκι: Ζήτω η δημοκρατία!
Λιοντάρι: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!
Όλοι μαζί: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!
Αφηγητής: Οι ελέφαντες θύμωσαν πολύ. Προσπάθησαν να σταματήσουν την επανάσταση των ζώων. Τα ζώα όμως του δάσους ήταν αποφασισμένα να διώξουν τους ελέφαντες και τελικά το κατάφεραν. Η κουκουβάγια και η αρκούδα βγήκαν από τη φυλακή. Τότε στο δάσος έγινε μια μεγάλη γιορτή. Όλα τα ζώα χόρευαν και τραγουδούσαν ελεύθερα.
6η ΣΚΗΝΗ
Όλα τα ζώα βγαίνουν στη σκηνή και τραγουδάνε το  «Είμαστε δυό, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς..»